Autolla Tallinnaan

31.10.2022

Lähde: Pexels.com

 

Suomen ja Viron välinen matkaliikenne kasvaa vuosi vuodelta, eikä maiden väliselle matkustamiselle näy muutosta. Maiden kulttuurit, talous ja erilaiset palvelut poikkeavat jossain määrissä toisistaan, ja näin ollen maiden välillä matkustaminen on yleisesti rikastuttava ja antoisa kokemus.

Tilastolukien määrässä mitattuna vuoden 2017 aikana esimerkiksi Helsingin ja Tallinnan välillä tehtiin yhteensä yli 9 miljoonaa matkaa. Päivätasolla jaettuna matkustajien määrä on ollut noin 25 000 kappaletta. Matkustajina ovat olleet niin ulkomaalaiset, virolaiset sekä suomalaiset matkustajat. Matkustajista noin puolet ovat olleet suomalaisia. Viro on todellakin suomalaisten matkailijoiden suosituin kohdemaa. Helsingin ja Suomen välisen reitin matkustaminen onnistuu monella tapaa: laivalla, autolla sekä lentämällä. Käytännössä laivaliikenne on vaihtoehdoista suosituin.

Saatat miettiä uskaltaako toisen maahan matkustaa autolla? Pitääkö matkan ajaksi hankkia jonkinlainen vakuutus? Mitä kaikkea minun tulisi ottaa huomioon matkaa suunnitellessani? Olemme tässä blogipostauksessa paneutuneet näihin aiheisiin, ja halunneet täten helpottaa mahdollista tulevaa Tallinnan matkaasi. Olemme listanneet blogipostaukseen yleiset tiedot autoilijoille, tarvittavat matkustusasiakirjat ja vaatimukset autoilijoille Virossa.

 

Miksi lähteä autolla Tallinnaan julkisen liikenteen sijaan?

Lähde: Pexels.com

 

Mikäli olet käynyt Tallinnassa jo muutaman kerran ja olet saanut kaupungista jo vähän tuntumaa, saattaa mielessäsi olla ajatus lähteä seuraavaan reissuun auton kanssa. Mikäli olet kokenut kuski tulisi Eestissä ajamisen olla suhteellisen vaivatonta. Autoilun kulttuuri poikkeaa toki hieman Suomen suhteellisen rauhallisesta tahdista, mutta siihen tottuu yllättävän helposti ajaessa. Ei siis kannata ottaa paineita asian suhteen!

Autolla liikkeellä oleminen tarjoaa huomattavasti enemmän vaihtoehtoa suhteessa julkisella liikenteellä kulkemiseen. Mitä jos suuntaisit seuraavalla reissulla Tallinnaa pidemmäksi? Viron kesän pääkaupunki Pärnu on ehdottomasti kokemisen arvoinen, ja kun olet omalla autolla liikkeellä on välimatka helppo taittaa.

Virolla on paljon tarjottavaa Tallinnan ulkopuolella, ja suosittelemmekin lähtemään rohkeasti tutkimaan muita kaupunkeja ja nähtävyyksiä. Autolla matkustaminen tarjoaa valinnan vapautta, joustavuutta, helppoutta matkustamiseen sekä ennen kaikkea mukavuutta.

Autolla matkustamisella yksi suurimmista eduista on myös matkatavaroiden ja ostosten vaivaton kuljettaminen. Viron ja Tallinnan ostosmahdollisuudet on hyvin monipuoliset ja valinnan varaa löytyy ajoittain hieman enemmän kuin Suomessa. Lisäksi mikäli päädyt ostamaan matkamuistoja tai tavaroita, jotka ovat herkästi rikkoutuvia, on niiden kuljettaminen huomattavasti helpompaa autolla.

 

Parkkipaikan vaivaton löytäminen Tallinnassa

Lähde: Pexels.com

Autoilijoille suurimpana haasteena suurkaupungeissa on usein parkkipaikan löytäminen. Etenkin mikäli olet liikkeellä ruuhka-aikaan saattaa parkkipaikan etsiminen olla ajallisesti ja taloudellisesti kuluttavaa. Olemme koonneet seuraavasti yhteen muutamia pysäköintiin ja parkkeeraamiseen liittyviä perusteita, joiden avulla voit olla varautuneempi ollessasi autolla liikkeellä.

Suosittelemmekin perehtymään hieman Viron parkkeeraukseen liittyviin ohjeistuksiin hieman etukäteen, sillä näin selviydyt varmasti pysäköinnistä ongelmitta ja voit keskittyä täysillä Tallinnan vierailuun. Kannattaa myös muistaa huolehtia mahdollisesta pysäköintiaikataulusta ja pysäköintilipukkeesta, sillä lainvastaisesti pysäköityihin autoihin asennetaan rengaslukko, joka ei missään nimessä ole toivottu lisä kun olet lomamatkalla.

Auton pysäköinti Tallinnassa – Auton pysäköinti onnistuu Tallinnassa lähes kaikkialla, mutta Vanhakaupunki eli Vanalinn on Tallinnan alueista tunnetusti autoton alue, jossa on suositeltavaa liikkua jalan johtuen parkkimaksujen suuresta summasta. Ydinkeskustassa, viroksi Südalinn, autolla ajaminen ja pysäköiminen on sallittua, kuten myös laajemmalla Kesklinn keskusta-alueella.

Voit halutessasi tutustua pysäköintialueihin myös etukäteen, pysäköintialueista voit löytää kätevästi kootun kartan muun muassa netistä. Virallisten pysäköintipaikkojen lisäksi on sallittua parkeerata myös kadulle. Kannattaa vain varmistaa ettei kadunvarressa ole pysäköintiä kieltävää merkkiä.

Osana Tallinnan katukuvaa ovat myös raitiovaunut, jotka on myös syytä huomioida autoa pysäköidessä. Raitiovaunujen kiskoihin on aina jätettävä vähintään metrin pituinen turvaväli. Lisäksi on suositeltavaa pitää noin 5 metrin etäisyys suojatiestä, pyörätiestä tai pyöräilykaistan ja ajoradan risteyksestä.

Paljonko pysäköinti maksaa? - Tallinnassa pysäköinti ja pysäköinnistä veloitettava hinta vaihtelevat hieman kaupunginosien välillä. Käytännössä Tallinna on jaettuna kolmeen alueeseen: Vanhakaupunki, ydinkeskusta sekä itse keskusta. Näistä alueista ylivoimaisesti kallein on vanhakaupunki, jossa pysäköinti maksaa 6.00 €/h ja pysäköinti on maksullista kellon ympäri kaikkina viikonpäivinä.

Ydinkeskustassa maksu on aina 4.80 €/h. Keskustan alueella pysäköinti maksaa 1.50 €/h arkisin kello 7:00 – 19:00 ja lauantaisin kello 8:00 – 15:00. Muina aikoina pysäköinti keskustassa on ilmaista. Kellonaikojen kanssa on syytä olla tarkkana, sillä Tallinnassa tuulilasiin täytyy jättää tarkka saapumisaika, eikä puolen tunnin tarkkuudella toimivaa pysäköintikiekkoa kuten Suomessa.

Miten pysäköinti maksetaan? - Tallinnassa parkkeerauksen maksamiseen on käytännössä muutama vaihtoehto. Maksutavoista yleisin on pysäköintilippuautomaatti, jossa maksu tapahtuu käteisellä. Käytännössä sinulla on mahdollisuus valita pysäköintilippuautomaatista alue mihin olet pysäköimäässä sekä pysäköinnin arvioitu kesto.

Pysäköintilippuautomaattien lisäksi tarjolla on vaihtoehto suorittaa maksu tekstiviestillä tai hyvin nykyaikaisesti sovelluksen pargi.ee kautta. Kyseessä on ilmainen sovellus, ja itse sovelluksessa voit suorittaa maksun pysäköinnistä luottokortilla. Sovellus on helppokäyttöinen ja yleisesti hyödyllinen, sillä saat sovelluksesta apua myös sopivan pysäköintialueen löytämisessä.

Voiko Tallinnasta löytää ilmaista pysäköintipaikkaa? - Pysäköinnistä ei välttämättä tarvitse maksaa maltaita. Pysäköinnin hintaluokka vaihtelee hieman alueittain sekä lisäksi viikonpäivät vaikuttavat. Esimerkiksi sunnuntai on autoilijan kannalta paras päivä suunnata keskustan alueelle, sillä parkkeeraus on täysin maksutonta keskustan alueella silloin.

Muuten on suotavaa suosia myös kauppakeskusten autoparkkeja, sillä pysäköintimaksut ovat huomattavasti edullisempia suhteessa katupysäköintiin. Osa kauppakeskuksista tarjoaa jopa ilmaista pysäköintä, kuten Rocca al Mare ja Nautica kauppakeskukset.

Lisäksi hotelleista monet tarjoavat asiakkailleen ilmaisen pysäköinnin. Satunnaisia ilmaisia pysäköintipaikkoja voi löytyä kaikkialta Tallinnasta, mikäli pieni kävelymatka ei haittaa. Tallinnassa suositaan myös suuresti sähköautoilua ja ympäristöystävällisiä ajoneuvoja, ja edellä mainittujen ajoneuvojen omistajat voivatkin hakea vapautusta pysäköintimaksuista tai muutoin parkkeerata ilmaiseksi melkein koko Tallinnan alueella.

 

Liikenne ja tiet Virossa

Lähde: Pexels.com

 

Yleisesti liikenne on Tallinnassa ja muualla Virossa yhtä lailla sujuvaa kuin Suomessa, ellei ajoittain jopa parempaakin. Viron pääteiden kuntoon ja ylläpitoon on panostettu, ja Tallinnasta pääsee vaivattomasti melkeinpä kaikkialle Virossa noin muutamassa tunnissa.

Teiden kunnon poikkeavuutta saattaa toki ilmetä pienemmissä kaupungeissa, tai kaupungin sivuteillä lähinnä kuoppaisuutena tai tiet saattavat olla sorapäällysteisiä.

Viron Suomen suurlähetystön on osaltaan julkaissut ohjeistukset Virossa autoiluun. Lisäksi löydät Autoliiton ohjeistukset tämän linkin kautta. Ohjeistukset on ilmaistu seuraavasti:

  • Virossa on turvavyöpakko eikä matkapuhelinta saa käyttää ajettaessa.
  • Viroon autolla saapuvalla on oltava mukanaan: ajokortti, alkuperäinen rekisteriote, voimassa oleva vakuutus ja todistus siitä eli Green Card. Lisäksi ellei kuljettamasi auto ole sinun, omistajan allekirjoittama maastavientilupa tulisi olla mukana.
  • Nopeusrajoitus on taajamissa 50 km/h ja maanteillä 90 km/h. Älä aja ylinopeutta! Liikennepoliisi saattaa takavarikoida ajokorttisi ja rekisteriotteesi, minkä lisäksi joudut maksamaan tuntuvan sakon.
  • Alkoholin tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena ajaminen on kiellettyä. Virossa promillerajana on 0,2 mg/g ( mitattuna verestä) sekä 0,10 mg/l (mitattuna uloshengitysilmasta).
  • Pysäköi auto valvotulle alueelle, äläkä jätä sisätiloihin mitään tavaroita näkyville.
  • Jos ajat kolarin, kutsu aina poliisi paikalle.
  • Ongelmatilanteissa ota yhteys poliisiin, puh. 112, tai Eesti Autoklubin maantiepalveluun, puh. +372 6979 188.
  • Lisäksi on hyvä tietää, että Virossa auton pakollisiin varusteisiin kuuluvat ensiapupakkaus, sammutin, huomioliivi ja renkaiden alle asetettavat kiilat.

Lisäksi Virossa saa käyttää kojelautakameraa, joka on avuksi esimerkiksi onnettomuustilanteiden selvittelyssä. Sallittuja ovat myös nopeuskameravalvonnasta varoittavia navigaattori- ja kännykkäsovellukset, mutta erilliset tutkanpaljastinlaitteet ovat kiellettyjä.